Våknet til nazi-hets utenfor stuedøren

Huset til Maria Berg på Grevlinglia på Bjørnedal i Oslo ble natt til søndag tagget ned med neo-nazistiske symboler og utsagn.

16. oktober natt til søndag våknet Maria Berg opp til noe som bare kan beskrives som et mareritt. “Jeg våknet av at hundene mine bjeffet, så jeg forsto at noen måtte ha skjedd.” Da hun så gikk ut i kjøkkenet ble hun målløs av hva hun så. “Jeg trodde først det var et mareritt”, sa Berg. Vinduene i huset var malt hvite, og ytterveggene var nedtaggede med en rekke hakekors samt med teksten “NAZI” skrevet flere steder.

27nyhnazi-tagging
Hjemmet til Maria Berge natten etter hærverket ble funnet sted. Foto: Arne Vidar Jenssen

“Dette er første gang jeg opplever noe slikt” forteller Berge.

“Jeg tar det som hatkriminalitet, rett og slett. Nå vil jeg flytte vekk herifra.”

Sier Berge videre. “Det er ikke mye hyggelig å bo i Grevlinglia når man ikke engang føler seg trygg i sitt eget hjem.” Derfor ser hun seg nå om etter bolig it et annet strøk av byen – et sted hun kan føle seg tryggere.

“Jeg har vært på politistasjonen og avgitt forklaring, og de vil nå selvfølgelig følge opp saken”, forteller Maria Berg. Selv om politiet var tidlig til stede, så har de ennå ikke klart å pågripe noen for gjerningen.

Politiet forteller at det vil være vanskelig å finne eventuelle gjerningsmenn, da hendelsen fant sted på natten, og tagging etterlater seg få spor. “Kanskje kan vi spore hendelsen til tidligere hatkriminalitet, men det vil likevel være vanskelig”, sa stasjonssjef ved Manglerud Politistasjon. “En vitnesløs forbrytelse gjør det vanskelig for oss å agere. Med mindre vi får tips fra personer som kan vite mer.” Tilføyet han.

Politiet ber nå personer som eventuelt kan ha sett noe mistenkelig på Grevlinglia på Bjørndal rundt 03-tiden, om å ringe inn tips til Politistasjonen ved Manglerud.

Da Berg ble spurt om hun kan ha noen formening om hvem som kan stå bak hærverket, så var hun usikker. “Jeg vet ingen ting for jeg har jo ikke sett noen. Men det må være voksne mennesker”,

“De må ha noe mot meg de vil hevne seg for.”

Berg er sikker på at ugjerningen ble utført bevisst mot henne.

Politiet ønsker å klassifisere denne hendelsen som hatkriminalitet. “Det er ikke tvil”, sa stasjonssjef, “På tross av at vi vet lite om hensikten bak gjerningen, så er motivet bak handlingen klart hat.”

Hatkriminalitet

Hatkriminalitet defineres som straffbare handlinger som helt eller delvis er motivert av hat eller negative holdninger på grunn av etnisitet, religion/livssyn, homofil orientering eller nedsatt funksjonsevne.

Dersom man blir utsatt for hatkriminalitet, så er det som oftest på grunn av gruppen man tilhører, eller oppleves å tilhøre eller støtte, for det er ofte ment å ramme grupper eller befolkninger.

Kilde: Les mer på politi.no

Gjengkriminalitet har i nyerer tid blusset opp i området. Senest 14. oktober, var det slagsmål mellom to ungdomsgjenger på bøler, utenfor Ulsrud Videregående Skole. Vitner sa de gikk løs på hverandre, for å så forsvinne mot Bøler T-banestasjon.

Selv om det er usikkert om noen tok skade av sammenstøtene, så skaper likevel slike hendelser en bølge av uro som sprer seg gjennom lokalbefolkningen. Ikke minst for at det også kan oppfordre til lignende sammenstøt blant andre gjenger.

Dette er en av flere slike slagsmål som har funnet sted i denne bydelen. Blant annet på Mortensrud, Bøler og Holmlia, har det blitt rapportert høy gjeng-aktivitet. Selv om politiet økt beredskapen i disse områdene. En sammensmelting av ulike kulturer har også gjort at hatkriminalitet er vanligere enn andre steder.

Disse området har også vært plaget av hatkriminalitet tidligere. Blant annet drapet av Benjamin Hermansen i 2001, som ble utført av medlemmer av den neo-nazistiske grupperingen BootBoys.

Drapet skapte mye debatt om frammarsjen av neo-nazisme, og tusenvis av mennesker samlet seg i protest mot mordet. I Oslo ble det registrert oppmøte på omlag 40 000 personer. Benjamin sin død markers fremdeles hos skoler rundt om i landet, spesielt på Holmlia hvor han bodde.

978x
Minnes-markering for drapet på Benjamin Hermansen i 2001. Foto: Ukjent.

Nå frykter politet at hat-miljøene vil blusse opp nok en gang. “I det siste har vi har sett hat-grupper slik som BootBoys begynt å mobilisere seg nok en gang”, sier stasjonssjef. Politiet frykter at vi vil se lignende hendelser i fremtiden, og at det er noe de er veldig engasjert i for øyeblikket.

Politiet ber lokalbefolkningen om å være varsomme om nattestid, spesielt i områder med mye gjengkriminalitet. Og de ønsker at all mistenkelig aktivitet skal rapporteres umiddelbart, slik at politiet kan være til stede så fort som mulig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s