Den partiske mediedekningen av det amerikanske presidentreset

votingagainst-a
Karikatur av Hillary Clinton og Donald Trump. (Foto DonkeyHotey / flickr /cc)

Fox News Channel er som kjent en konservativ, “alt-right” nyhets organisasjon, som mater den amerikanske befolkningen med en like konservativ vinkling av nyhetsbildet. Tidligere styreleder for Democratic National Committee, Howard Dean, kalte blant annet organisasjonen for “høyre siden sin propaganda maskin”[1].  På trass av at det var til Howard Dean sin beste interesse å ytre disse ordene, så er han likevel ikke alene i å kritisere Fox News. Den samme hetsen raste i 2008 da Fox News valgte å ekskludere Ron Paul og Duncan Hunter fra sine debatter, to presidentkandidater som hadde oppnådd stor støtte fra grasrotbevegelser[2].

CNN sin Larry King var også tidlig ute med å kritisere Fox News, da han i et intervju med Chigaco Sun-Times i 2007 kom med lignende uttalelser. “De er et republikansk merkevare. De er en forlengelse av det republikanske partiet.” [3]

CNN er dessverre heller ikke det uskyldige hvite lammet i nyhetsbildet. Bare senest i April dette året, ble organisasjonen kritisert for å overskygge nyheter om Bernie Sanders i favør for Hillary Clinton. Det hele kulminerte i en protest utenfor hovedkontoret deres hvor Sanders supportere protesterte CNN sine handlinger. Den såkalte “Occupy CNN” bevegelsen fikk overraskende nok ingen dekning på CNN sine kanaler.[4]

Da vi har etablert hvordan de to nyhetsorganisasjoner på ingen måter er upartiske i sin dekning av det politiske landskapet, så kan det være interessant å se på hvordan den seneste debatten mellom de to aktuelle amerikanske presidentkandidatene, Hillary Clinton og Donald Trump ble framstilt i de respektive kanalene.

Det første man ser på hver av nyhetssidene er overskrifter. Toppen av CNN Politics bærer overskrifter som “Trump vs. Clinton: The scorched-earth debate” sammen med oppfølgeren “Trump vs. Clinton II: The nasty lines“. Litt lenger ned på siden ser vi også de ferske overskriftene: “Trumps mission: Make Clinton’s life hell for the next month“, “Trump won’t say vulgar remarks reference ‘sexual assult’” mens vinneren av alle tåpelige overskrifter tror jeg likevel er “Trump holds toddler to microphone at rally“.

Ser du et mønster her? Nemlig. På tross av at de fleste titler er negativt ladde, så finner man Trump så og si overalt. Men det er ikke bare CNN som har en affeksjon for Trump, også vår kjære Fox News kan ikke holde skjul på forelskelsen. Denne gang trengte jeg ikke en gang å gå inne på den politiske delen av nettsiden før jeg fant de første overskriftene. “Trump survives media firestorm and rough debate” viser tydelig at Fox News anklager media selv for medieraseriet, fremfor Trump da de i artikkelen skriver: “Having endured virtually nonstop covering of the decade-old ‘Access Hollywood’ tape” samtidig snudde de det raskt mot Clinton, da de bare noen få setninger senere siterte: “The message to Hillary Clinton—your husband’s sexual misconduct is worse than my sexual embarrassments.”

CNN er dessverre også skyldige i å befri Hillary Clinton fra mye av skylden hun kanskje fortjener. I artikkelen “Trumps mission: Make Clinton’s life hell for the next month” finner vi dette sitatet: “It also guarantees that in the final, ugly month of the 2016 election, the country’s first female presidential nominee will be repeatedly subjected to the indignity of confronting the most painful moments of her marriage in public.” Ikke bare ligger det underforstått at Trump er den aggressive og spydige, samtidig som de fremmer Clinton som den uskyldige og at hetsen om Bill Clinton sine tidligere skandaler er ufortjent.

Det finnes ingen nyhetskilde som er 100% objektive, absolutt alle ønsker å føre en agenda, uansett hvor liten eller stor. Hvis du noen gang har tenkt deg at avisene i Norge kan føles litt partiske, så kan du lettet puste ut av å vite at Amerika har det 100 ganger verre.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s